Bolsjehaven

BolsjerJan havde fået et lille stykke jord nede i sin fars have, hvor han måtte plante, lige hvad han ville.

I Jans have stod der et stort pæretræ, og under det lavede far den pæneste lille bænk til Jan. Han fik også nogle poser med forskellige frø, der var blomsterfrø og salat og radiser. Jan lavede riller i jorden, som han havde set far gøre det, lagde frøene i, dækkede til med jord, og rev med sin lille rive let hen over det, for at det skulle se pænt ud. Men der var et lille stykke jord, hvor Jan ikke plantede noget.

“Hvad skal der være på det sidste stykke?” spurgte Jans far.

“Det skal være min hemmelighed,” sagde Jan. “Vent, til jeg får mine ugepenge, så skal du bare se.” Og Jans far var meget spændt på, hvad dér skulle plantes.

Om lørdagen fik Jan sine ugepenge, og han skyndte sig i byen og købte en stor pose bolsjer.

“Jeg troede, at du skulle købe noget til din have,” sagde far.

“Det er også til min have,” sagde Jan. “Vent og se.”

Jan gik ned i sin have og såede bolsjerne, ligesom han havde gjort med blomsterfrøene, og imens tænkte han: “Jeg får snart de flotteste bolsjer i min have, så kan jeg levere bolsjer til alle børnene på vejen.”

Der gik et stykke tid, men der kom ingen bolsjer op. Jan var meget skuffet, så til sidst var der ikke andet at gøre end at spørge far om, hvordan det kunne være. Far satte sig på den lille bænk og tog Jan på skødet. “Nu skal du høre,” sagde han. “Bolsjer er ikke noget, man kan dyrke i jorden, de bliver lavet på en fabrik, men her har du en pose med ærtefrø, læg du dem i jorden i stedet for, så har du om kort tid de dejligste saftige ærter, som du kan dele ud til dine venner. De smager godt og er langt sundere for tænderne end bolsjer.”

Jans have blev meget fin. Blomsterne pyntede, og hver dag kom han ind i køkkenet til sin mor og gav hende af sine grønsager. Og mor sagde: “Der har vi jo min lille gartner.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (78 votes cast)
Bolsjehaven, 4.0 out of 5 based on 78 ratings

Skriv kommentar

*