Vi har hos os en bitte Mett’

Her er teksten til børnesangen, Vi har hos os en bitte Mett’. En sød lille sang om børns gode og mindre gode sider.

Tekst: Harald Bergstedt
Melodi: Finn Høffding

Vi har hos os en bitte Mett’

Vi har hos os en bitte Mett’,
i grunden har vi to,
nemlig søde Mett’ og skidte Mett’,
det har vi, må I tro.
Men jeg får ikke glemme, at
man aldrig ser dem begg’!
Når den ene Mett’ er hjemme,
er den anden altid væk.

Den søde lille Mette,
hun bær’ tallerk’ner ind,
hun lægger ske til rette
og rør’ kage med en pind.
Når mo’er kalder tydeligt,
så kommer Mett’ i spring.
Og hun bær’ sit tøj så nydeligt,
når hun skal op i seng.

Den søde lille Mette
er så pillen og så net,
så det kan alle gætte,
vi er glad for lille Mett’.
Ja, falder hun, og dejser hun –
vips, op igen så let!
Men engang imellem rejser hun.
Så kommer skidte Mett’.

Den skidte Mette flæber,
så det rigtig er en gru.
Og hun lyver, laver læber,
river dukkerne itu.
Hun er snavnset, hun er hullet,
og hun sparker med sin fod.
Og hun smider sig i gulvet,
når det mindste går imod.

Men så bli’r der en scene –
ja, en red’lighed så streng.
I kardussen med Malene,
en gang smæk og op i seng.
Og så ligger hun og pruster
og har ingen, ingen ven,
før den søde lille Mettemor
er kommen hjem igen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (13 votes cast)
Vi har hos os en bitte Mett', 3.6 out of 5 based on 13 ratings

Comments

 1. Birgitte Hansen skriver

  Skrækkelig børnesang. Sikke et menneskesyn

  • Steffen skriver

   Det kan man sige. Men jeg tror sangen er ment som at vise forskellen på hvordan man kan vælge at være sød eller irriterende.

   Så er sangen jo også fra en anden tid, så tager selvfølgelig skarp afstand fra at slå børn !! (eller andre for den sags skyld).

   • Da jeg var barn i 70’erne brugte min far den til at skamme mig ud. Budskabet var, at jeg kun var elsket, når jeg var sød. Jeg tror ikke på, at børn kan vælge at være søde eller irriterende. Jeg tror på, at det er når børn er sværest at elske, at de har mest brug for det! Og jeg synes absolut ikke, det er en sød sang.
    Kærlige hilsner fra mig

    • Hej Mette. Denne forfærdelige sang har lige præcis givet mig den samme slags ar på sjælen, som du beskriver. Den er en af årsagerne til, at jeg har valgt at skifte mit fornavn ud. Før hed jeg Gitte (søde Gitt’/skidte Gitt’). Det er ikke så let at bruge Maria i dén møgsang! Den tid eller ej, det er en sang, der, hvis den anvendes mod barnet, giver sjælelige problemer og endda fremelsker et menneske, der lærer, at det kun er elsket, når det gør hvad, der bliver sagt og ikke er besværligt

    • Kirsten skriver

     Jeg er enig med Mette fra d. 22. oktober 2015, at børn ikke kan ‘vælge’ om de vil være søde eller irriterende. Børn har følelser, som de udtrykker. Og børns skal mødes i deres følelser, kun derigennem lærer de at håndtere deres følelser. Voksne for den sags skyld kan heller ikke (altid) ‘vælge’ om de vil være irriterende eller ej. Jeg tror ikke, der er nogen, der bevidst vælger at være irriterende. Men det bliver vi alle nogen gange, af alle mulige grunde.

 2. irene kaysen skriver

  Jeg syntes det er en forfærdelig sang, som har fulgt mig gennem livet. Den har fået mig til at føle mig forkert. Var jeg kun elsket når jeg opførte korrekt. Jeg tror bestemt ikke min mor har villet gøre mig ondt ved at synge den for mig når jeg var uartig, men det har sat sig dybt i mit sind. Jeg kan stadig mærke det når jeg støder på sangen.

 3. Gunhild Brink skriver

  Rædselsfuld- jeg “hørte” den som lille, jeg forstod slet ikke dobbeltheden i den. Melodien er heller ikke for køn, synes jeg.

 4. Jeg synes den er meget sjov, men også lidt tåbelig. Jeg sang den nogen gange sammen med min mor, der spillede klaver til . Jeg havde ingen fornemmelse af at teksten blev taget for gode varer. Det var bare sjovt at den handlede om en Mette. Ingen traumer her!

 5. Jeg husker sangen som rigtig god, men jeg har aldrig hørt de sidste vers:) Jeg følte mig faktisk forstået, og at det var ok at jeg engang imellem var den skidte Mett’. Det varede aldrig så længe, og så kom den søde Mett’ igen:)

 6. Kirsten skriver

  Jeg kom i tanke om denne afskyelige sang, da jeg talte med en anden om børneopdragelsen i min barndom. Jeg kender sangen fra dengang. For mig er det værste dog, at jeg blev opdraget helt i den ånd, som sangen beskriver. Sangen beskriver normen for børneopdragelse dengang i 1950’erne til 60’erne, hvor jeg var barn: Du er kun værd at elske, når du er sød og sjov, når du er rasende, vil vi ikke have med dig at gøre. Børn skal have lov til at være vrede ligesom voksne kan blive vrede og så skal de lære, hvordan de kan håndtere deres vrede. At blive skammet ud er skadeligt.

Speak Your Mind

*