H.C. Andersen er vel nok Danmarks mest kendte forfatter. Han er kendt i hele verden for sine fantastiske eventyr. Eventyr som et hvert barn kender eller bør kende.
Her på siden har vi samlet en række af hans eventyr. Samlingen bliver hele tiden udvidet med flere eventyr. Eventyrerne her på siden er de originale eventyr, dog er de enkelte steder omskrevet til et mere nutidigt sprog og stavemåde. Det er det eneste der er ændret i forhold til orignaludgaverne.
Nederst på siden kan du læse mere om H.C. Andersen.
- “Alt på sin rette plads!”
- ABC-Bogen
- Anne Lisbeth
- Bedstemoder
- Boghveden
- Danse, danse dukke min!
- De røde sko
- De små grønne
- De vilde svaner
- De vises sten
- Den flyvende kuffert
- Den gamle gadelygte
- Den grimme ælling
- Den lille havfrue
- Den lille Idas blomster
- Den standhaftige tinsoldat
- Den store søslange
- Den uartige dreng
- Det gamle hus
- Dyndkongens datter
- Flaskehalsen
- Flipperne
- Fyrtøjet
- Gåseurten
- Grantræet
- Hjertesorg
- Hvad gamle Johanne fortalte
- Hyldemor
- Kejserens nye klæder
- Laserne
- Lille Claus og store Claus
- Lykkens galocher
- Prinsessen på ærten
- Rejsekammeraten
- Snedronningen
- Spørg Amagermor!
- Tepotten
- To brødre
- Tommelise
- Vanddråben
- Vænø og Glænø
- Ærens tornevej
Historien om H.C. Andersen og hans samlede eventyr
Hans Christian Andersen, også bedre kendt som H.C. Andersen, voksede op, da vi historisk gik fra idealiseringen i Oplysningstiden til det kunstneriske Romantikken. Han var den oplagte litterære hovedfigur i 1800-tallet. Den danske forfatter og digter har skrevet et væld af livsberetninger, romaner, erindringsværker og skuespil. Ud af alle skriftlige kunstværker, er det hans eventyr, der taler mest til folket.
På trods af de fattige kår opnåede han stor succes i ind- og udland. I selskab med store forfattere gav han den litterære genre nyt liv. Alligevel var det H.C. Andersens originalitet, der gjorde, at han skilte sig ud fra mængden. Kærligheden til ordet, sproget og kreativiteten var hans drivkraft. Den samme kærlighed har tusindvis af andre etableret til både ham og hans talenter. Han var og er en stor inspirationskilde for nutidens kunstnere – samt helt almindelige voksne og børn.
Om Hans Christian Andersens forfatterskab
Kært barn har mange navne, siger man. Mange refererer til ham som H.C. Andersen eller HCA. Hans første leveår vidner formentlig ikke om, at han var et kært barn, da han kæmpede med ensomhed, mobning og vanskeligheder i stavning. Men hans talentfulde litterære kvaliteter ændrede hans skæbne.
Som sagt opholdt han sig alene, men fandt ro i at digte, spille teater og synge. Så med fattigdommen som følgesvend i den første periode af hans liv var det ikke overraskende, at hans forfatterskab fik den røde tråd, som den gjorde.
Der findes referencer i hans beretninger, hvor ovenstående er i fokus. Det handler primært om ikke at lade sig kue, acceptere at være anderledes, finde sin plads i verden, jagte anerkendelse og passe ind i fællesskaber. Alt sammen uanset hvem du er som person. Det er især den grimme ælling, svinedrengen, klodshans og skorstensfejeren beviset på.
De flettede julehjerter og Guds naturbarn
Udover det skriftlige talent så udforskede H.C. Andersen hans kreative talenter. Han fordybede sig i kreative sysler, og producerede buketter, samt papirklip. Det siges, at H.C. Andersen opfandt det karakteristiske flettede julehjerte. I nutidens Danmark er julehjertet i høj-produktion, når den eftertragtede klippe-klistre-dag rammer folkeskolerne.
H.C. Andersen forstod, hvordan læseren skulle inddrages i bestemte følelsesuniverser. Han betragtede sig selv som værende den Aladdin, som Oehlenschläger havde opdigtet i et drama, der blev udgivet i 1805, hvor HCA kom til verden. I Oehlenschlägers verden var Aladdin en, der var tæt forbundet til naturen, som overkom modgang.
H.C. Andersen så sig selv som et naturbarn, der hjalp Gud. Han var en mønsterbryder, og beviste at han kunne trodse modgangen. Hans historie kan være en direkte association til samfundsudviklingen i 1800-tallet. Og han var i sig selv en god historie. Han formåede at kombinere de virkelige beretninger med den fortællende ordkunst.
Hans Christian Andersens blå bog
Hans Christian Andersen blev født i Odense d. 2. april 1805, og han gik bort i København d. 4. august i 1875. Han blev bragt op i fattige kår hos hans forældre Hans Andersen og Anne Marie Andersdatter. En stor del af hans første leveår flyttede de en del. Dette kan være, hvorfor H.C. Andersen foregav både at være rodløs og rodfæstet.
Hans far var skomager, mens moderen var vaskekone. De kom fra det nederste sociale lag, og Anne Marie var analfabet. Hans far elskede at læse og skrive, hvorfor han fortrød aldrig at have fuldført en boglig uddannelse. Derfor gjorde forældrene en stor indsats for, at H.C. Andersen kom på privatskole, Carstensens Drengeskole.
Efter hans fars død rykkede H.C. Andersen teltpælene til det københavnske. Her blev jagten på succes hans motivation. Med tiden fik han bekendtskaber blandt det bedre borgerskab i København, men det var ikke uden kamp og nederlag. Alle anbefalede at han startede på at studere for at opnå rigtig dannelse. Så fra 1816 til 1822 udviklede H.C. Andersen sig intensivt. Først i 1828 udgav han sin debut beretning, som blev katalysatoren til de populære eventyr.
Forbindelsen mellem H.C. Andersen og hans eventyr
Hans eventyr indeholder kombinationen mellem samfundsaktualitet, følelsesmæssige gennembrud og intens indlevelse, som skabte en relaterbar forbindelse til folket. Budskaberne printede sig i læsernes samvittighed. Som forfatter producerede han kunstværker, der appellerede til mennesker på tværs af demografiske, økonomiske, psykografiske og kulturelle faktorer.
Han holdt litteraturens fane højt – og det gør han stadig. Hans Christian Andersen når længere ud end den gængse børnelitteratur i dag, da han formår at skrive til barnet i den voksne, og voksne i barnet.
H.C. Andersens hundredvis af eventyr
H.C. Andersen har skrevet over 200 eventyr og beretninger. Fyrtøjet, Den Standhaftige Tinsoldat og Den Lille Havfrue er blot tre af de mest berømte værker fra historiefortælleren. Der er ingen tvivl om, at han er elsket mest for de eventyrlige kunstværker. De universelle skæbner og karakterer appellerer til læsere på tværs af alder og diverse kulturer, samfundslag og interesser. Det er han blevet ved med siden det sidste punktum blev sat.
Eventyrerne er blevet oversat til mere end 160 forskellige sprog, og opskriften bag det er, beretninger der afspejlede hans egen historie og omverden. Hans lidenskab, passion og følelser var en universel fornemmelse, som mange andre ser i sig selv.
Som fremhævet tidligere, så er Den Grimme Ælling, Klods Hans, Hyrdinden og Skorstensfejeren, samt Svinedrengen ikoniske værker. En af de korteste eventyr er Den Lille Pige Med Svovlstikkerne, som også er kategoriseret som den mest sørgelige fortælling af dem alle.
Et af eventyrerne der taler ind i, at H.C. Andersen havde en udfordrende oplevelse i skolen med mobning, er Prinsessen På Ærten. Det at blive ’ærtet’ var i ældre dage associeret med at blive mobbet. Sådan bliver det ved i alle hans fortællinger, hvor han gengiver egne oplevelser gennem det skrevne ord og fantasi-krydrede historier.
Om vejen til tops i historiebøgerne skete grundet, at han ramte en passende tidslomme i Romantikken, eller Gud havde udpeget ham som naturbarnet med skelsættende evner til at forandre litteraturen, vil vi lade være usagt. En faktor er, at hans hårde arbejde mod fattigdommen, troen på sig selv og naturlige talent sørgede for at bane vejen til berømmelse.